TIPS VOOR HET LENTESEIZOEN

TIPS VOOR HET LENTESEIZOEN

Verwelkom de lente met deze tips

Het is weer lente, je tuin zal weer langzaam tot leven komen. Dit gaat gepaard met de nodige werkzaamheden in de tuin. Zo zal je bijvoorbeeld moeten maaien, verticuteren, snoeien, onkruid wieden en je terras schoonspuiten. Het is hierbij belangrijk om met het juiste gereedschap aan de slag te gaan. Zo kun je in een handomdraai beginnen met het genieten van je tuin.

 

Gras maaien en verticuteren

In de lente beginnen de temperaturen weer te stijgen, dit betekent dat het gras weer zal gaan groeien. Een temperatuursom van boven de 180 graden is genoeg om het groeiproces van jouw gras op gang te brengen, wacht dus niet te lang met het klaarmaken van je gazon. Het is aan te raden om te beginnen met het maaien van het gazon. Hierna is het belangrijk om te verticuteren, doe dit op zijn minst één keer per jaar. Verticuteren zorgt ervoor dat de viltlaag bestaande uit mos en dood gras uit het gazon wordt weggehaald. Hierdoor kunnen water, lucht en licht het gazon beter bereiken en zal het beter groeien en niet verstikken. Na het verticuteren kun je er ervoor kiezen om kale plekken in het gazon in te zaaien, het gazon te bemesten, het gazon te besproeien of om eventuele andere voedingstoffen aan het gazon toe te voegen. Ben je van plan een nieuw gazon aan te leggen, dan is dit ook de perfecte tijd van het jaar.

 

Maaiwerkzaamheden

De kantjes van jouw gazon en andere plaatsen waar grasscheuten en ongewenst groen groeit, kun je het beste aanpakken met een trimmer of eventueel een bosmaaier voor de grote oppervlakten. Voor het precisiewerk heeft een trimmer de voorkeur, voor het grove werk een bosmaaier. Zo kun je bijvoorbeeld de slootkant rietvrij maken met een bosmaaier en gras rondom paaltjes weghalen met een trimmer, beide machines vullen elkaar goed aan.

 

Snoeien

Als de periodes met vorst voorbij zijn kun je beginnen aan het snoeien van jouw tuin. Zorg ervoor dat zowel jouw snoeischaar als jouw heggeschaar scherp zijn. Bot gereedschap is slecht voor de planten omdat er in de snijwond kans is op schimmels en andere ziektes. Heeft het snoeien met een snoer jouw voorkeur of toch liever met accu gereedschap?

 

Reinigen

Na het klaarmaken van jouw tuin is het natuurlijk ook belangrijk om er van te kunnen genieten op jouw terras. Het is dus ook zaak om het terras lente- en zomerklaar te maken. Repareer wanneer nodig jouw tuinmeubels en laat ze weer stralen door ze schoon te spuiten. De terrastegels kunt je schoon krijgen met behulp van een hogedrukreiniger.

 

Alles op orde? Het genieten kan beginnen.

 

Gepubliceerd op: 23 maart | Terug