Banden en sjormaterialen


Hijsbanden en sjormaterialen zijn belangrijke componenten van hijs- en hefwerktuigen die worden gebruikt om zware voorwerpen op te tillen en te verplaatsen. Hijsbanden, ook wel hijskoorden of hijsriemen genoemd, zijn vaak gemaakt van polyester of nylon en worden gebruikt om zware voorwerpen op te tillen en te verplaatsen. Sjormaterialen, zoals oogjes, haken, ringen en riemen, worden gebruikt om het hijskoord of de hijsband aan het te hijsen voorwerp te bevestigen.

Hijsbanden zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten, afhankelijk van de toepassing. Er zijn bijvoorbeeld hijsbanden met een hoge treksterkte voor zware industriële toepassingen, en hijsbanden met een lagere treksterkte voor lichter werk. Hijsbanden zijn ook verkrijgbaar in verschillende soorten weefsels, zoals geweven, geknoopt of geperforeerd, afhankelijk van de toepassing en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt.

Sjormaterialen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals staal, aluminium, roestvrij staal en plastic. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen en treksterktes, afhankelijk van de toepassing. Het is belangrijk om te zorgen dat de juiste sjormaterialen worden gebruikt voor de specifieke hijsbanden en de te hijsen voorwerpen.

Er zijn veiligheidsnormen die van toepassing zijn op het gebruik van hijsbanden en sjormaterialen, zoals de ISO 4309-norm voor hijsbanden en de EN 1677-norm voor sjormaterialen. Dit zijn internationale normen voor hijsbanden en sjormaterialen die zorgen dat de producten veilig zijn in gebruik en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.