Takels en lieren


Kettingtakels en lieren zijn belangrijke componenten van hijs- en hefwerktuigen die worden gebruikt om zware voorwerpen op te tillen en te verplaatsen. Kettingtakels zijn specifieke soort van takel die zijn aangedreven door een ketting. Lieren zijn specifieke soort van takel die zijn aangedreven door een kabel.

Kettingtakels zijn verkrijgbaar in verschillende maten en treksterktes, afhankelijk van de toepassing. Er zijn bijvoorbeeld kettingtakels met een hoge treksterkte voor zware industriële toepassingen, en kettingtakels met een lagere treksterkte voor lichter werk. Kettingtakels zijn ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de toepassing en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt.

Lieren zijn verkrijgbaar in verschillende maten en treksterktes, afhankelijk van de toepassing. Er zijn bijvoorbeeld lieren met een hoge treksterkte voor zware industriële toepassingen, en lieren met een lagere treksterkte voor lichter werk. Lieren zijn ook verkrijgbaar in verschillende afmetingen, afhankelijk van de toepassing en de omstandigheden waarin ze worden gebruikt.

Er zijn veiligheidsnormen die van toepassing zijn op het gebruik van kettingtakels en lieren, zoals de ISO 3056-norm voor kettingtakels en EN 1677-norm voor lieren. Dit zijn internationale normen voor kettingtakels en lieren die zorgen dat de producten veilig zijn in gebruik en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.