Draadsnijgereedschap


   Voorboortabel voor tappen


Draadsnijden is het proces waarbij schroefdraad wordt gecreëerd op een cilindrisch werkstuk, terwijl draadreparatie gericht is op het herstellen van beschadigde of versleten schroefdraden.

Bij draadsnijden wordt gebruik gemaakt van speciale gereedschappen, zoals tappen voor inwendig draadsnijden en matrijzen voor uitwendig draadsnijden. Deze methoden worden toegepast in verschillende industrieën om schroefdraadverbindingen te maken die essentieel zijn voor bevestiging van bouten en moeren.

In geval van beschadigde schroefdraden biedt draadreparatie een kosteneffectieve oplossing. Een veelgebruikte methode is het gebruik van draadinzetstukken, ook wel bekend als helicoils. Deze kleine, spiraalvormige onderdelen worden in beschadigde gaten geplaatst en herstellen zo de oorspronkelijke schroefdraad, waardoor bouten en bevestigingsmiddelen opnieuw kunnen worden gebruikt zonder het werkstuk te vervangen.

Beide technieken vereisen nauwkeurigheid en vakmanschap om duurzame en betrouwbare schroefdraadverbindingen te produceren. Ze spelen een essentiële rol in verschillende industrieën en zijn van groot belang voor constructies, machines en reparaties.