Boor- en freesmachines

 


Tafel- en kolomboormachines zijn twee soorten boormachines die veel worden gebruikt in de metaalbewerkingsindustrie en bij het maken van houtbewerkingsprojecten.

Een tafelboormachine, ook wel een bankboormachine genoemd, is een boormachine die is ontworpen om op een werkbank te worden gemonteerd. Het heeft een verticale spil en een werktafel die kan worden versteld om het materiaal dat wordt geboord te ondersteunen. Tafelboormachines zijn geschikt voor het boren van kleine tot middelgrote gaten in verschillende materialen, zoals hout, metaal en kunststof.

Een kolomboormachine, ook wel een staande boormachine genoemd, is een boormachine die op de grond staat en een verstelbare tafel heeft. Het heeft een verticale spil die door middel van een handgreep kan worden verlaagd of verhoogd om het boorgereedschap te positioneren. Kolomboormachines zijn ideaal voor het boren van grote en diepe gaten in metalen onderdelen, zoals motoren, machines en gereedschappen.

Het kiezen tussen een tafelboormachine en een kolomboormachine hangt af van de grootte en de aard van het werk dat moet worden uitgevoerd. Tafelboormachines zijn geschikt voor kleinschalige projecten en hobbyisten, terwijl kolomboormachines worden gebruikt in de professionele industrie waar grotere gaten nodig zijn.