Voorkom diefstal gereedschap

Voorkom diefstal gereedschap

Diefstallen van gereedschap uit busjes van aannemers, installatiebedrijven en zelfstandige professionals zijn helaas weer aan de orde van de dag Voor veel ondernemers en personeel in de bouw is een bestelauto onmisbaar. En goed gereedschap is goud waard. Dat laatste weten dieven ook. Hoe kun je diefstal voorkomen en de schade beperken

Diefstal in de bouw voorkomen, 4 tips
Het zal je maar gebeuren: je loopt van het bouwterrein naar je bestelauto, is je gereedschap gestolen. Of erger nog: je bestelauto is weg! Wat nu?Diefstal is een groot risico voor bouwondernemers. Hoe kun je diefstal van je bestelauto en je gereedschap voorkomen en financiële schade beperken? Vier tips:

1. Maak het dieven niet makkelijk
Diefstal wordt vaak veroorzaakt door slordigheden. Als je werknemers in dienst hebt die ook gebruikmaken van een bestelauto en gereedschap, geef ze dan duidelijke instructies over hoe ze hiermee om moeten gaan.
Het is slim om de regels vast te leggen in een gedragscode of in een gebruikersovereenkomst. Geef je personeel bijvoorbeeld de volgende richtlijnen:
- Parkeer op een plek met voldoende toezicht.
- Zorg dat de bestelauto altijd goed afgesloten is.
- Laat de sleutels nooit onbeheerd in het contact zitten.
- Geef de sleutels nooit aan een ander.
- Laat gereedschap en bouwmaterialen nooit onbeheerd achter.
Je kunt dit lijstje verder uitbreiden en specifieker maken. Dit soort richtlijnen zijn niet meer dan logisch, maar toch is het belangrijk om je werknemers bewust te maken van de risico's. En natuurlijk geef je zelf het goede voorbeeld.

2. Beveilig je bestelauto
Om inbraak te voorkomen kun je extra maatregelen nemen om je bestelauto te beveiligen.
Want ook al doe je de bestelauto netjes op slot, dan nog kunnen inbrekers met een speciale sleutel of via een zogenoemde 'relay attack' eenvoudig de auto openen.
Gelukkig zijn er systemen ontwikkeld voor extra beveiliging. Denk aan een trekhaakslot waarmee de achterdeuren van de bestelwagen worden beschermd.Er bestaat ook complete mechanische beveiliging voor alle deuren van de laadruimte. Vraag dus bij je autodealer welke mogelijkheden er zijn voor jouw bestelwagen.

3. Verzeker je bestelauto
In combinatie met bovenstaande maatregelen is het slim je bedrijfswagen(s) goed te verzekeren. Daarmee voorkom je flinke financiële schade en heb je snel weer vervangend vervoer.
Als je een bestelauto hebt, dan heb je een bestelauto­verzekering nodig.
Voor een ‘reguliere’ personenauto van de zaak heb je een zakelijke personenauto­verzekering nodig.

Als je een auto­verzekering afsluit, kijk dan goed naar de dekking die je kiest (WA, beperkt casco of volledig casco).
Daarnaast heb je ook nog aanvullende dekkingen, bijvoorbeeld om inzittenden mee te verzekeren. Kies een verzekering die goed aansluit bij jouw wensen als bouwondernemer.

4. Verzeker je gereedschap
Je kunt ook de inhoud van je bestelauto, zoals gereedschap, bouwmaterialen, en machines, verzekeren. Dit doe je met een Vervoer­verzekering Eigen Goederen.
Hiermee ben je verzekerd tegen diefstal, maar ook tegen schade aan je goederen tijdens het vervoer in je bestelbus. Het maakt dan niet uit of jij of een van je werknemers in de bestelbus rijdt. Ook de schade die ontstaat tijdens het laden en lossen is meeverzekerd.

Je mag spullen bijvoorbeeld niet onbeheerd achterlaten in de bestelbus. Dit is nog een reden om de gedragsregels bij tip 1 scherp te formuleren en te zorgen dat je werknemers die naleven.


 

 

Gepubliceerd op: 02 oktober | Terug