PNEUMATIEK EN PERSLUCHT


Pneumatiek is de techniek die gebruikmaakt van luchtdruk of perslucht om machines en systemen aan te sturen. Perslucht wordt hierbij gebruikt als een soort van energiebron voor de werking van pneumatische systemen. Deze systemen zijn bijvoorbeeld te vinden in fabrieken, werkplaatsen en in de transportsector.

Een van de voordelen van pneumatiek is dat het een veilige en betrouwbare techniek is. Perslucht is een onschadelijke stof en de machines die hiermee werken, hebben vaak geen bewegende delen die kunnen breken of beschadigen. Daarnaast is pneumatiek ook energie-efficiënt omdat perslucht makkelijk opgeslagen kan worden in drukvaten en op elk moment gebruikt kan worden.

Pneumatische componenten zoals cilinders, ventielen en luchtleidingen worden vaak gebruikt in automatiseringstechnieken. Cilinders zijn geschikt voor het verplaatsen van zware lasten, terwijl ventielen worden gebruikt om de luchtstroom te regelen. Luchtleidingen worden gebruikt om de lucht naar de verschillende componenten te transporteren.

In de praktijk wordt pneumatiek vaak gecombineerd met elektronica en besturingstechnieken, zoals programmable logic controllers (PLC's) om complexe automatiseringstechnieken te realiseren. Dit maakt het mogelijk om machines en processen efficiënter te laten werken en tegelijkertijd de veiligheid te verhogen.